Układy równań
damian: Czy ktoś mógłby mi wytłumaczyć jak rozwiązać poniższy układ równań metodą Kroneckera−Capellego
? Z góry serdecznie dziękuję

x
1 − x
2 + 2x
3+x
4 = 1
3x
1 + x
2 + x
3−x
4 = 2
5x
1 − x
2 + x
3+x
4 = 4
I pytanie czy dobrze to zrobiłem
2x +3y + 2z =1
3x +4y +2z=2
4x + 2y +3z =3
wyszło mi
x=1
y= − 1/4
z = 1
i czy w jak się rozwiązuje układy równań metodą Gaussa to czy można wykonywać działania na
kolumnach? Bo tak właśnie liczyłem te powyższe równania, więc jeśli tak nie wolno to nawet nie
ma co sprawdzać tych wyników bo będą złe...

Tak czy inaczej bardzo proszę o pomoc z pierwszym układem. Z góry serdecznie dziękuję
8 lis 13:33
damian: Czy mógłby mi ktoś z tym pomóc? Bardzo proszę..
8 lis 15:23
AS: Zadanie 2 jest bardzo łatwe do sprawdzenia.Czemu samemu tego nie zrobisz?
Wystarczy do równania podstawić znalezione dane.
Rozw. błędne
x = 8/7 , y = −1/7 , z = −3/7
8 lis 17:47
damian: A czy mógłby mi ktoś pomóc z pierwszym i ewentualnie drugim z tym ,że drugim metodą Gaussa bo
jeśli mam to źle to nic niestety z tego nie rozumiem...
8 lis 23:23
damian: A moze jednak moglby mi ktos z tym pomoc ?
15 lis 17:33
damian: A moze jednak moglby mi ktos z tym pomoc ?
15 lis 17:33