zadanie z parametrem
tyu:
wyznacz wszystkie wartości parametru m, dla których równanie
4
x+(m−2)*2
x+4=0
ma dwa różne pierwiastki rzeczywiste
a≠0 i Δ>0
2
2x + (m−2)*2
x+4=0 t=2
x
t
2+(m−2)t+4=0 m
2−4m−12>0
m
1=−2 m
2=6 m∊(−
∞;−2) u (6;
∞)
W książce odpowiedź to tylko m∊(−
∞;−2) Dlaczego
26 cze 00:10
ICSP: 2
x = −5 będzie miało rozwiązanie rzeczywiste ?
26 cze 01:25
tyu: dziękuję za zainteresowanie. Skąd się wzięło 2
x = −5

Funkcja wykładnicza nie przyjmuje wartości ujemnych, więc nie będzie to rozwiązanie
rzeczywiste. − tak myślę
26 cze 21:45
zawodus: żeby równanie miało dwa pierwiastki rzeczywiste, to nasze równanie z niewiadomą "t" musi mieć
oba pierwiastki dodatnie.
Jeśli tego nie zagwarantujemy, to możemy trafić na przypadek, który podał
ICSP
26 cze 21:56
Piotr 10: Po prostu trzeba dać jeden warunek jeszcze
t1*t2 > 0
t1 + t2 > 0
26 cze 21:57
Mila:
1)Δ>0
2) t1+t2>0
3) t1*t2>0
⇔
t1*t2=4 >0 dla każdego m
t1+tt=−(m−2)>0
⇔
m−2<0⇔m<−2
Masz koniunkcję warunków (1),(2) i (3)⇔m∊(−∞,−2)
26 cze 22:00
tyu: dziękuję za pomoc. Właśnie wertuję zeszyty i staram się przypomnieć o co chodziło z tymi
warunkami
26 cze 22:03
Piotr 10: 2x = t
2x > 0 dla każdego iksa czyli
t > 0
Zatem
t1+t2 > 0 i t1*t2 > 0
26 cze 22:09
tyu: chciałbym się upewnić, co te warunki oznaczają
1/ Δ> 0 − są 2 rozwiązania
z faktu, że t=2
x (czyli funkcja wykładnicza, która nie przyjmuje wartości ujemnych), to oba
rozwiązania "t" muszą być dodatnie, więc dlatego są warunki nr 2 i nr 3
2/ t
1+t
2>0
3/ t
1* t
2 > 0
Czy takie powinno być uzasadnienie tych warunków
26 cze 22:23
zawodus: tak
26 cze 22:25
Piotr 10: Tak bo jeśli
t1*t2 < 0
to t1 < 0 lub t2 < 0
a więc otrzymamy jedno rozwiązanie, a nie dwa
26 cze 22:25
tyu: yeaah
26 cze 22:25
tyu: dzięki
26 cze 22:25