kłopot: Poprawiłem i dobrze teraz tak to ma być

! Pomocy!
Zilustruj graficzne zbiory:
a) A= {x; x∈ N+ i x+1<5}
rozwiązanie;
x+1<5 i -x +1 <5
x< 5-1 -x < 5-1
x< 4 -x < 4 |: (-1)
x >0
b) A = {x; x∈R i x+1 > -3 i x+2≤ 7}
rozwiązanie:
x+1>-3 x+2 ≤ 7
x>-3+1 x ≤ 7-2
x>-4 x≤ 5
x=4,5
15 paź 08:50
fvsdsd: nie wiem co Ty tutaj zrobiles ja bym to zrobil tak:
a) x∈N+ /\ x+1<5 czyli to jest ⇔ ze x∈N+ /\ x<5-1 ⇔ x∈N+ /\ x<4 ⇔ x∈{1,2,3}
szukasz czesci wspolnej poniewaz jest spojnik "i" z naturalnymi wiekszymi od zera i
mniejszymi od 4
b) x∈R /\ x+1 > -3 /\ x+2≤ 7 ⇔ x∈R /\ x >-3-1 /\ x ≤ 7-2 ⇔ x∈R /\ x >-4 /\ x ≤ 5 ⇔
x∈(-4;5> w tym przypradku szykasz czesci wspolnej zwracajac na spojnik "i" tak jak w
przykladzie pierwszym czyli X musi nalezec do R oraz musi byc wiekszy od -4 i mniejszy
badz rowny 5
15 paź 17:17