Proszę o pomoc
Okręgi o promieniach 3,4,5 są parami styczne zewnętrznie. Przez punkt styczności okręgów o
promieniach 3 i 4 poprowadzono wspólną styczną do tych okręgów. Oblicz długość odcinka tej
stycznej zawartego w kole o promieniu 5.

r1 = 3, r2 = 4, r3 = 5 IABI = ? Przepraszam, ale nie zmieścił mi się rysunek,
a punkt B ma być końcem cięciwy AB.
ΔO1BC ∼ ΔO3BD
| r1 | IO3DI | |||
Stąd: | = | |||
| r1 + 2r3 | r3 |
| 3 | IO3DI | 15 | ||||
= | ⇒ IO3DI = | |||||
| 3 + 10 | 5 | 13 |
| 15 | ||
( | )2 + IBDI2 = 25 | |
| 13 |
| 225 | 4000 | |||
IBDI2 = 25 − | = ...= | |||
| 169 | 169 |
| 4000 | 20√10 | |||
IBDI = √ | = | |||
| 169 | 13 |
| 20√10 | 40√10 | |||
IABI = 2 * IBDI = 2 * | = | |||
| 13 | 13 |