oblicz, ile wynosi wartość bezwzględna liczby
mike: witam, mam problem z takimi dwoma krótkimi zadankami:
"Oblicz: | − 2 −|− 2 ||"
oraz
"ile wynosi ||| − ||− 200 ||||"
8 lis 13:18
supermatma.pl: Jeśli |x| oznacza wartość bezwzględną z x, to
| − 2 −|− 2 || = | − 2 −2||= | −4|=4.
||| − ||− 200 ||||| = ||| − |200|||| = ||| − 200||| = ||200||= |200|=200.
8 lis 13:35
mike: odnośnie zadanka "ile wynosi ||| − ||− 200 ||||"
odpowiedzi są takie:
a) −200
b) −|200|
c) |−200|
czyli mam rozumieć że będzie to odp c?
8 lis 13:41
supermatma.pl: Zatem c) jest prawdą.
8 lis 13:43
olik: √2x−x=3
9 wrz 12:23
ICSP: x = 3(√2 + 1)
9 wrz 12:25
aneee: | |x|−6 |=8
30 lip 18:40
ccc:
x=14 v x= −14
30 lip 18:47
Piotr 10: I IxI−6 I=8
IxI−6=8 v IxI−6=−8
IxI=14 v IxI=−2
x=14 v x=−14 IxI=−2 <== sprzeczność
Odp: x∊{−14;14}
30 lip 18:48
ccc:
Można też tak |x|=t , t≥0
|t−6|= 8 ⇒ t−6=−8 v t−6=8
t= −2 −−odrzucamy lub t= 14
to |x|= 14 ⇒ x=14 v x= −14
30 lip 18:53
ccc:
Ten sposób, jest dla tych, co się"boją" ... podwójnych modułów
30 lip 18:58