matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
rozwiąż równanie różniczkowe
lav:
Hej Jak rozwiązać równanie rózniczkowe o takie : y'=y/(x+y)
24 cze 23:43
J:
y
x
y
y' =
.... masz równanie jednorodne i podstawienie u =
y
1 +
x
x
sprowadzi do równania o zmiennych rozdzielonych
25 cze 06:32
J:
y' = u + xu'
u
y' =
1+u
u
u + xu' =
1+u
du
u
u + x
=
dx
1+u
du
u
−u
2
x
=
− u =
dx
1+u
1+u
du
−u
2
x
=
dx
1+u
1+u
dx
du =
.... zmienne rozdzielone
−u
2
x
25 cze 06:50