Trygonometria
Piotro230: sin(x−y)=0
Jak to rozwiązać
8 lis 12:45
AS: Po prostu
x − y = k*π , k ∊ C czyli y = x − k*π , k ∊ C
np. przyjmując x = 3*π/7 mamy y = 3*π/7 − k*π
Wstawiając do równania
sin(3*π/7 − 3*π/7 + k*π) = sin(k*π) = 0
8 lis 13:22
Piotro230: A= { (x,y) należy do R
2 : sin(x+y)=0 ∧ cos(x−y)=0 }
A= { (x,y) należy do R
2 : tg(x+y)=0 ∧ tgx=0 }
A = { (x,y) należy do R
2 : x
2 + y
2 ≥ 1 ∧ |y|<x }
Jak poradzić sobie z tymi trzema przykładami
8 lis 13:49
AS:
sin(x+y)*cos(x−y) = 0 ⇔ sin(x + y) = 0 i cos(x − y) = 0
Układ równań
x + y = k*π i x − y = π/2 = k*π
Rozwiązując układ równań mamy
x = π/4 + k*π , y = − π/4 + k*π , k ∊ C
W podobny sposób rozwiązujemy następne zadania.
8 lis 14:18
AS: Drobna korekta
W pierwszym wierszu ma być:
sin(x + y) = 0 lub cos(x − y) = 0
8 lis 17:37