w jaki sposob rozwiązać to zadanie
michał: wyznacz zbiór wartości funkcji
a) f(x) = sin ( π6 cos x)
b) f(x) = tg (π4 sinx)
c) f(x) = cos ( 2π3 sinx)
d) f(x) = sin ( π4 cos2x)
24 cze 22:41
Darth Mazut: a) cos x przyjmuje wartość max. = 1 oraz min = −1 po przemnożeniu przez
π6 w argumencie
sinusa znajdą się wartości graniczne
π6 oraz −
π6 co oznacza że sinus będzie
przyjmował wartości od −0.5 do 0.5,
pozostałe przykłady myślę że da się podobnie do tego
24 cze 22:54
michał: dziękuję tak też myślałem zrobić ale chciałem się upewnić
25 cze 06:56