nierównośc wykładnicza
tyu:
| | x | |
jeśli f1(x)= 52x + 22x i mam znaleźć f1(x) = |
| |
| | 2 | |
to będzie to f
1(x)= 5
x + 2
x 
i tak samo f
2(x)= 5
x−4 + 2
x+2 i mam znaleźć f
2(x)= (x+2)
to f
2(x) = 5
x−4−2 + 2
x+2−2
Czy to są dobre przekształcenia
24 cze 21:55
Saizou :
przepisz całą treść zadania najlepiej
24 cze 22:11
24 cze 22:16
Saizou : Mila może.... dlatego poprosiłem o treść zadania
24 cze 22:30
tyu: Dzięki za zainteresowane. Już pisze treść zadania.
Dane są funkcje f
1(x)= 5
2x + 2
2x, x∊R, f
2(x)= 5
x−4 + 2
x+2 , x∊R
| | x | |
rozwiąż nierówność f2 (x+2) ≥ f1 |
| |
| | 2 | |
24 cze 23:44
tyu: znalazłem rozwiązanie.
24 cze 23:47
Mila:
Czyli miałam rację. Treść zadania trzeba pisać dokładnie.
24 cze 23:59
25 cze 00:01
Mila:
f
1(x)=5
2x+2
2x
| | x | | x | |
f1( |
| )=52*x2+22*x2⇔ za x podstawiamy |
| |
| | 2 | | 2 | |
f
2(x}= 5
x−4 + 2
x+2
f
2(x+2)=5
x+2−4+2
x+2+2 za x podstawiamy (x+2)⇔
f
2(x+2)=5
x−2+2
x+4
5
x−2+2
x+4≥5
x+2
x⇔
5
x*5
−2−5
x≥2
x−2
x*2
4
| | 24 | |
5x*(− |
| ≥2x*(−15) /:2x /*(−25}{24} |
| | 25 | |
x≤3
25 cze 00:17
tyu: dziękuję za rozwiązanie Mila. Właśnie staram się zrozumieć obliczenia, które napisałaś
25 cze 00:23
tyu: rozumiem wszytko. Dzięki
25 cze 00:26
Mila:
25 cze 17:53