Zamiana zmiennych w całce podwójnej. Czy mógłby ktoś obliczyć.
Daniel: ∬D (2y+x)dxdy, D={(x,y)∊R2:x2−1≤y≤2−2x2}
oraz
∬D √x2+y2dxdy, D: x2+y2≤1
24 cze 21:23
Daniel: Pomoże ktoś? Bardzo mi zależy.
24 cze 22:57
Godzio:
Druga całka:
x = rcos(a)
y = rsin(a)
x2 + y2 = r2 ≤ 1 ⇒ r ∊ [0,1]
∫02π∫01r2dr (jeden promień z x2 + y2, drugi z jakobianu)
24 cze 23:15
Mila:

1) Najpierw całkowanie względem zmiennej y, a następnie względem zmiennej x ( w granicach
stałych)
−1∫
1[
x2−1∫2−2x2(2y+x)dy] dx
2) Najpierw całkujemy względem x , potem względem y
Ustalamy zmienne granice
y≥x
2−1
y=x
2−1
x
2=y+1
x=
√y+1 (obszar (3)
lub
x=−
√y+1 ( obszar (4)
−1≤y≤0
y≤2−2x
2
x=
√1−0,5y
lub x=−
√1−0.5y
0≤y≤2
Obszar (1 i 2)
J
1=
0∫
2 [
x=√1−0.5y∫
x=√1−0.5y(2y+x)dx]dy= licz
obszar (3i 4)
J
2=
−1∫
0 [
−√y+1∫
√y+1(2y+x)dx]dy=..
dalej poradzisz sobie?
24 cze 23:53
Daniel: Rozumiem, dziękuję bardzo za pomoc.
25 cze 00:49
Mila:
25 cze 17:51