statystyka
ela: Na diagramie słupkowym przedstawiono liczby opuszczonych dni przez uczniów 32 osobowej klasy w
jednym tygodniu nauki. Oblicz medianę, średnią arytmetyczną i odchylenie standardowe liczby
opuszczonych dni.
Diagram:
tu już Wam podam dane z niego:
20 uczniów nie opuściło lekcji w ogóle
8 uczniów opuściło 1 raz lekcje
4 uczniów opuściło 2 razy lekcje
24 cze 19:53
sushi_ gg6397228:
i powiedz czego nie rozumiesz ?
24 cze 20:07
ela: nie wiem czy dobrze myślę:
me= 1
średnia ar. x= 20*10+8*1+2*4/0+1+2
24 cze 20:16
sushi_ gg6397228:
co to jest mediana?
24 cze 20:17
ela: środkowy wyraz ciągu przy nieparzystych a przy parzystych średnia arytmetyczna wyrazów
środkowych
24 cze 20:20
sushi_ gg6397228:
to ile masz wyrazów i "które będą środkowe" ?
24 cze 20:21
ela: no 0, 1, 2
24 cze 20:25
sushi_ gg6397228:
wyrazów masz 32, bo tyle jest osób, więc osoby z numerami środkowymi to ...
24 cze 20:33
ela: 16 i 17
24 cze 20:35
ela: a dobra już kumam, dzięki
24 cze 20:36
sushi_ gg6397228:
ile wychodzi mediana?
jak trzeba liczyć średnią ?
jak odchylenie ?
24 cze 20:39
ela: mediana 0, bo te wyrazy są mniejsze od 20,
średnia
20*0+8*1+2*4/32 = 0,5
24 cze 20:43
Mila:
Me =0
średnia arytmetyczna źle.
| 20*0+8*1+4*2 | | 16 | | 1 | |
| = |
| = |
| |
| 32 | | 32 | | 2 | |
24 cze 20:43
sushi_ gg6397228:
i teraz wzorek na odchylenie
24 cze 20:45
ela: no to 20*(0−0.5)2+ / 32.... i pierw z wyniku
24 cze 20:49
ela: dzięki wielkie
24 cze 20:50
sushi_ gg6397228:
zapisz po kolei i podaj wynik , na razie bez pierwiastka, policzy się go potem
24 cze 21:01
ela: δ2= 20*(0−0.5)2+8*(1−0.5)2+4*(2−0.5)2/32=16/32
24 cze 21:06
ela: a δ=√2/2
24 cze 21:07
sushi_ gg6397228:
| | 5+2+9 | | 1 | |
δ2= |
| = |
| − czyli zgadza się |
| | 32 | | 2 | |
δ=
√12=... usuwamy niewymierność i mamy...
24 cze 21:09
sushi_ gg6397228:
i odchylenie jest OK
24 cze 21:09