srodek ciezkosci
patryk:

jak wyliczyc srodek tego trojkata?
24 cze 18:36
patryk: srodek ciezkosci*
24 cze 18:36
Mila:
Punkt przecięcia środkowych.
24 cze 18:40
patryk: prosze o obliczenia
24 cze 18:42
Mila:
Napisz dokładną treść zadania.
24 cze 18:52
Metis: Ale co trzeba wyliczyć...
Wiesz że punkt przecięcia środkowych. Licz co masz liczyć...
24 cze 19:06
pigor: ..., a wtedy punkt przecięcia się prostych y=x i y= −
12x+
72,
czyli punkt y=x i 2x=−x+7 ⇔ (x,y)=
(73,73) na prostej y=x,
czyli od punktu (0,0), − wierzchołka kąta prostego w odległości
73√2,
a od środka 3−ego boku danego Δ o (
72−
73))
√2=
76√2,
a więc faktycznie dzieli on (ten punkt) środkową w stosunku
73:
76=2:1. ...
24 cze 19:29
pigor: ..., gdzieś mi "wcięło" takie zdanie
umieść wierzchołek kąta prostego danego Δ w początku (0,0) układu osi OXY,
a wtedy punkt przecięcia się prostych y=x i ... itd. jak wyżej
24 cze 19:35
5-latek:

Widac ze to jest trojkat prostokatny rownoramienny wiec umiesc go w ukadzie wspolrzednych
gdzie punkt (0,0 ) bedzie wierzcholkiem kąta prostego
24 cze 19:37
5-latek: No i masz babo placek
24 cze 19:39
pigor: ..., upsss

przepraszam, ale Twój rysunek na pewno mu ułatwi sprawę...
24 cze 19:44
5-latek: Chyba nie ulatwil bo sie nie odezwal
25 cze 16:42