macierze
zadanie: Oblicz T2014, gdzie T:R2[x]→R2[x] bedzie przeksztalceniem liniowym danym wzorem
T(f)=f−(x−1)f'+f''.
f(x)=ax2+bx+c
f'(x)=2ax+b
f''(x)=2a
T(f)=ax2+bx+c−(x−1)(2ax+b)+2a=ax2+bx+c−2ax2−bx+2ax+b+2a=−ax2+2a+b+c
i dalej nie wiem co zrobic?
wydaje mi sie, ze trzeba napisac macierz i podniesc ja pozniej do tej potegi.
ale wlasnie nie wiem jak napisac te macierz
moge prosic o pomoc?
24 cze 18:22
Krzysiek: na końcu chyba powinno być:
−ax2+2ax+2a+b+c
w każdym razie wybierasz bazę np. B={1,x,x2}
T(1)=(czyli ax2+bx+c=1 więc a=0,b=0,c=1)=0+0+0+0+1=1=[1,0,0]B −pierwsza kolumna
T(x)=(czyli a=0,b=1,c=0)=...
T(x2)=...
no i tu raczej powinno się policzyć wektory i wartości własne by policzyć macierz do 2014
potęgi. chyba,że jakaś łatwa wychodzi...
24 cze 18:36
zadanie: ok
dziekuje
24 cze 18:52