Rówanie różniczkowe
Marta: y''−4y'−12y=0 x(0)=1 x'(0)=2
r
2−4r−12=0
r1=−2
r2=6
yj=C1e
−2x+C2
6x
yj'=e
−2x−C1*2e
−2x+e
6x+C2*6e
6x
| | 4 | | 1 | |
I po podstawieniu wyszło mi że C1= |
| a C2= |
| |
| | 5 | | 5 | |
Mógłby ktoś sprawdzić moje obliczenia czy przypadkiem się gdzieś nie pomyliłam ?
24 cze 18:00
Krzysiek: źle liczysz y'j
przecież C1,C2 to stałe
24 cze 18:08
Marta: Czyli C1*(−2e
−2x)+C2*6e
6x
24 cze 18:41
Krzysiek: tak
24 cze 18:45
Marta: C2=2/5
C1=3/5
24 cze 18:50
Krzysiek: nie
C1+C2=1
−2C1+6C2=2
C2=1/2=C1
24 cze 18:53
Marta: Masz rację, źle przepisałam.. Dzięki
24 cze 18:57