matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
całka ∫(4x-3)p{2x+1}2dx
Monika :
Jak obliczyć całkę: ∫(4x−3)
√
2x+1
dx Dziękuje za pomoc
24 cze 17:50
Mila:
[2x+1=t,2dx=dt, 2x=t−1]
1
1
∫(2(t−1)−3)*t
1
2
dt=
∫(2t−5)*t
1
2
dt=
2
2
1
=
∫(2t
3
2
−5*t
1
2
)dt= teraz licz sama
2
24 cze 18:05
pigor:
...., np. tak :
√
2x−1
=t
⇒ 2x−1=t
2
i 2dx=2tdt ⇒ ⇒ 2x= t
2
−1 i
dx=tdt
⇒ 4x=2t
2
−2 ⇒
4x−3=2t
2
−5
, więc ∫ (4x−3)
√
2x+1
dx= ∫ (2t
2
−5)*t*tdt= ∫ (2t
4
−5t
2
)dt=
2
5
t
5
−
5
3
t
3
= =
1
15
t
3
(6t
2
−25)=
1
15
(2x+1)
√
2x+1
(12x−6−25)= =
1
15
(2x+1)(12x−31)
√
2x+1
=
1
15
(24x
2
−50x−31)
√
2x+1
+C
. ...
24 cze 18:12