całka
Dawid: Cześć, mam problem z taką całką:
| | 1 | |
∫√1+ |
| dx (pierwiastek obejmuje całe wyrażenie) |
| | x2 | |
24 cze 17:16
Dawid: Pomoże ktoś?
24 cze 18:00
Krzysiek: podstawienie t=√1+x2
√1+1/x2=√1+x2/x (a w zasadzie moduł z 'x' więc możesz rozpisać na dwa przypadki albo
policzyć taką całkę bo wynik będzie się różnił znakiem +/− )
24 cze 18:17
Mila:
pod całką:
| | t dt | |
[x2+1=t2, 2x dx=2t dt, xdx=t dt, dx= |
| , x2=t2−1] |
| | x | |
| | t2 | | t2−1+1 | | 1 | |
=∫ |
| dt =∫ |
| dt=∫ dt+∫ |
| dt= dalej sam próbuj |
| | t2−1 | | t2−1 | | t2−1 | |
24 cze 18:29
Toskan:
Świetne podstawienie. Tak jeszcze nie robiłem. Dzięki Mila.
24 cze 21:54
Mila:
Dziękuję,
Toskan
24 cze 22:04
Mila:
Trzeba pamiętać o dwóch przypadkach, patrz komentarz Krzyśka.
24 cze 22:21