Granica
Blue: | | 1 | |
Uzasadnij, że funkcja f(x) = sin |
| nie ma granicy w punkcie x=0. |
| | x | |
24 cze 16:30
24 cze 17:02
Blue: Czyli po prostu mamy dwa ciągi, z które dążą do 1 i do −1
24 cze 18:52
24 cze 21:42
Blue: Nikt nie pomoże?:( No dzięki......
24 cze 23:26
sushi_ gg6397228:
jaka wredna, poszła i założyła post na innym forum
24 cze 23:35
Darth Mazut: W punkcie x = 0 w ogóle funkcja jest nieokreślona
Jeśli będziemy zmierzać do x=0 po dodatnich to znajdziemy się w +∞ a jeśli po ujemnych to w −∞
.
Z jednej strony funkcja dąży do +∞ z drugiej do −∞ czyli widać że się nie zbiega.
24 cze 23:37
Darth Mazut: I co w tym złego nawet jeśli zada to samo zadanie na dwóch forach?
24 cze 23:41
Blue: Sushi widzę, że bardzo się mnie czepiasz. A poza tym skąd wiesz, że założyłam post na innym
forum?

I raczej nie post się zakłada, ale wątek
25 cze 21:59
Blue: Darth Mazut i takie wyjaśnienie wystarczy?
25 cze 22:01
Blue: I szczerze, to tak średnio to rozumiem.... Bo dąży do nieskończoności, czyli ma granicę równą
nieskończoności? A czy to nie jest tak, że raz dąży do 1, a raz do −1?
25 cze 22:05
Mila:
Skorzystaj z definicji granicy Heinego.
25 cze 23:18
25 cze 23:26
Darth Mazut: Chyba można powiedzieć że funkcja dąży do 1 lub −1 dla x dążących odpowiednio do 1 i −1 ale po
co się nad tym zastanawiać skoro funkcja jest określona dla tych argumentów i równa
odpowiednio 1 i −1? Pewną ciekawość może budzić jedynie to, co dzieje się z funkcją gdy x są
nieskończenie bliskie zeru (bo w samym zerze f jest nieokreślona) i dzieje się tak że funkcja
ma granice niewłaściwe gdy x → 0+ i x→0−
Można dodać jeszcze, że dla x→∞ granica wynosi 0 i tak samo dla x→−∞
25 cze 23:41
Darth Mazut: Aha, piszę cały czas o funkcji 1/x

Nie zauważyłem sinusa przed tym, sorrki
26 cze 00:20
Blue: hah Darth Mazut rozwaliłeś mnie

Ale mimo to dzięki za dobre chęci
| | 2 | |
Godzio czyli teraz liczę granice przy x dążących do 0 i wychodzi ∞, a w drugim |
| ?  |
| | π | |
26 cze 13:54
Blue: a nieeee bo ja ten ciąg podstawiam pod funkcję tak?

czyli pod x? Czyli będzie jedna granica
0, a druga 1?

Tak Godzio

26 cze 14:01
Mila:
14:01 dobrze.
Tak ;stąd wniosek − nie istnieje granica f(x) dla x→0.
26 cze 15:25
Blue: Dzięki Mila
26 cze 19:35
Mila: 
Pracuj dalej.
26 cze 19:42