matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Oblicz pochodne oraz całkę
W Pomocy:
Witam, Prosiłbym o pomoc w rozwiązaniu tych dwóch zadanek, będę bardzo wdzięczny
. Zad 1. Oblicz pochodne I i II rzędu. F(x,y) = e
x
3
+y
2
Zad 2. Oblicz całkę podwójną.
4
2
∫ ( 2x
x
∫
2x
y
dy) dx
24 cze 16:09
J:
F(x,y) = e
x
3
*e
y
2
F'
x
= 3x
2
*e
x
3
*e
y
2
F'
y
=2ye
y
2
*e
x
3
24 cze 19:28