równoległość i prostopadłość prostych w układzie wspolrzednych
Magda : Napisz równanie ogólnej prostej l równoległej do prostej:
a)k:4x+9y=O i przecinajacej oś OY w punkcie P(0,5)
8 lis 11:34
Pieta Goras: Ta prosta to 4x+9y=k, a jednocześnie musi przechodzić przez punkt (0,5), czyli 4*0+9*5=k, czyli
k=45, zatem prosta ma postać 4x+9y=45.
8 lis 11:45
Pieta Goras: Ta prosta to 4x+9y=k, a jednocześnie musi przechodzić przez punkt (0,5), czyli 4*0+9*5=k, czyli
k=45, zatem prosta ma postać 4x+9y=45.
8 lis 11:46
zocha: Czy proste k i l są równoległe? Odpowiedź uzasadnij.
k:2x+7=0
l:3x−5=0
7 gru 18:08