Zamiana sposobu zapisania prostej
tabicia: Mam pytanko czy da się prosta zapisana parametryczne przekształcić do postaci ogólnej jeżeli
jedna ze składowych wektora jest równa 0 ?
bo we wzorze jest (x−x0)/a = (y−y0)/b = (z−z0)/c
a dzielić przez zero nie można
czy po prostu ze wzoru Ax0+By0+Cz0+D=0 i tu postawic za A B C współrzędne wektora a za x0 y0 z0
współrzędne punktu i wyliczyć D ?
Np prosta
x=1+t
y=2−t
z=3
24 cze 14:05
ICSP: | | coś | |
W tym przypadku została przyjęta umowa, ze prawidłowy jest zapis : |
| . |
| | 0 | |
24 cze 14:16
tabicia: I wtedy mogę pomnożyć przez zero w celu wyliczenia postaci ogolnej ?
24 cze 16:17
ICSP: postaci ogólnej ?
24 cze 16:20
tabicia: tak tzn takiej Ax+By+Cz+D=0 czy takiej nie da się wyliczyć ?
24 cze 16:27
ICSP: Przecież to równanie płaszczyzny

Proste w E
3 nie posiada równania ogólnego
24 cze 16:29
tabicia: Aaaa dziekuje

wiedzialam ze cos jest nie tak xD
24 cze 16:41
ICSP: ewentualnie możesz zapisać równanie krawędziowe
24 cze 16:43