Całka
Klarencjusz: Jak można obliczyć całkę:
24 cze 14:00
daras: Niech sobie iks podąża do granicy,
niech funkcja rośnie i maleje wciąż,
my z epsylonem wiemy w tajemnicy,
jaki będzie dalszy świata ciąg.
My wiemy wszystko, wszystko jak należy,
co jest pierwotne i co pochodne jest,
rozcałkować możemy każdy szczegół,
wyróżniczkować nawet młodości grzech.
24 cze 15:42
ICSP:
| | 1 | | 2x + 2 | | 1 | |
= |
| ∫ |
| dx + ∫ |
| dx = |
| | 2 | | √x2 + 2x | | √(x + 1)2 − 1 | |
=
√x2 + 2x + ln| x+1 +
√(x+1)2 − 1| + C =
=
√x2 + 2x + ln|x + 1 +
√x2 + 2x | + C
24 cze 15:50
J:
Próbowałbym tak...
t =
√2 + x
t
2 = 2 + x
dx = 2tdt
| | 2t2 | | t2 − 2 | | 2 | |
... = ∫ |
| = 2∫ |
| + 2∫ |
| = |
| | √t2 − 2 | | √t2 −2 | | √t2−2 | |
24 cze 15:51