SATTYSTYKA
ela: Dla zestawu danych podano średnią arytmetyczną 5,44. Oblicz wartość a
TABELA:
Wartość x: | 2 | 7 | a | 5 | 10 |
Liczba wskazań : | 2a | a | 12 | 4a | 10
24 cze 13:03
ela: To są przegródki w tabeli, nie wartość bezwzględna
24 cze 13:04
razor: | 2a*2+7*a+12*a+4a*5+10*10 | |
| = 5,44 |
| 2a+a+12+4a+10 | |
rozwiąż dalej
24 cze 13:23
ela: to akurat mam...
24 cze 15:36
daras: i przez te 2 godziny nie zrobiłaś kroku naprzód
24 cze 15:42
Hajtowy:
5,44(7a+22)=43a+100
38,08a+119,68=43a+100
4,92a=19,68
a=4
24 cze 15:51
ela: sorry, spałam, jestem po małym zabiegu. Wcześniej doszłam do tego momentu i nie wpadłam na
pomysł jak to ruszyć, więc to tutaj wstawiłam i usnęłam
24 cze 15:52
ela: aha czyli można to skrócić w ten sposób, że obustronnie pomnożyć przez 7a+22 i to się skróci?
Właśnie z tym nie byłam pewna
24 cze 15:54
Jacek: Mi wyszło −4
24 cze 19:20
Jacek: ale 4 jest dobrze
24 cze 19:26