Oblicz miarę kąta BAC
Lilia:
8 lis 11:14
Zbronek: suma kątów w trójkącie =180
8 lis 11:25
Lilia: czyli a=20 stopni
zgadza się?
8 lis 11:29
Zbronek: α=20
8 lis 11:34
Madzz: Tak 20
8 lis 11:36
Lilia: dzięki
8 lis 11:38
Jasper: Jakbyś nie wiedziała skąd to wyszło to:
24+216−4a+a=180
−4a+a=180−24−216
−3a=−60 /*(−1)
3a=60 / :3
a=20
spr. 24+216−(4*20) +20=180
180=180
8 lis 12:04
8 lis 12:12
Lilia: pomóżcie mi to zrobić:
W trójkącie ABC i A'B'C' poprowadzono dwusieczne CD i C'D'. Uzasadnić, że trójkąt ABC przystaje
do trójkąta A'B'C', wiedząc, że /CD/=/C'D'/, /AD/=/A'D'/ oraz /kątCDA/=/kątC'D'A'/.
8 lis 12:17