prawdopodobieństwo
Ewelina: Niech A i B będą niezależnymi zdarzeniami gdzie P(A)=0,4 ; P(B)=0,3. Wyznasz (AuB)
23 cze 23:29
sushi_ gg6397228:
zapisz wzór na niezależnoćć zdarzeń
23 cze 23:31
Ewelina: P(A∩B) =P(A) x P(B)
chodzi o ten wzór?
23 cze 23:37
sushi_ gg6397228:
tak, policz ile P(AnB)=...
a potem do wzoru na sume podstaw
23 cze 23:38
Ewelina: 0,4−0,3=0,1
0,1=P(A) x P(B)
23 cze 23:41
sushi_ gg6397228:
P(AnB)= 0,4*0,3=.....
23 cze 23:43
Ewelina: P(AnB)=0,4*0,3=0,12 i co dalej?
23 cze 23:46
sushi_ gg6397228:
wzór na sumę jest ...
23 cze 23:48
Ewelina: 0,3 + 0,4 − 1,2 = 5,8
P(AuB) = 5,8 ?
23 cze 23:58
sushi_ gg6397228:
30groszy+ 40groszy− 12 groszy=.....groszy= .... złoty
23 cze 23:58
Ewelina: 0,58
24 cze 00:01
sushi_ gg6397228:
i wynik poprawny
24 cze 00:06