matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
rozwiąz równanie
Kuba:
2sin(3x− π /4)= 1; x należy do R
23 cze 22:40
Janek191:
2 sin ( 3x −
π
4
) = 1 ; x ∊ ℛ sin ( 3x −
π
4
) =
1
2
3x −
π
4
=
π
6
+ 2π*k lub 3x −
π
4
= ( π −
π
6
) + 2π*k
2π
3π
2π
3π
3x =
+
+ 2π*k lub 3x = π −
+
+ 2π*k
12
12
12
12
5π
13π
3x =
+ 2π*k lub 3x =
+ 2π*k
12
12
5π
2π
13π
2π
x =
+
*k lub x =
+
*k , k − dowolna liczba całkowita
36
3
36
3
======================================================
24 cze 07:22