ciągi
Daria: ciąg a,b,4 jest arytmetyczny a ciąg 4,a,b geometryczny. oblicz a i b
23 cze 22:31
23 cze 22:32
5-latek: {b=2(a+4)
{a2=4*b
23 cze 22:33
Daria: mam układ równań
b−a=4−b
a/4 = b/a
ale nie wiem jak to dalej zrobić
23 cze 22:35
5-latek: Ups

Ale niech Daria juz dale sama rozwiazuje .To sa juz tylko rachunki
23 cze 22:35
5-latek: Nie z tych wlasnosci masz skorzystac
np b−a=4−b=r (ale co to da
tak samo a/4=b/a=q (ale co to CI da ?
Musisz skorzystac z takiej wlasnosci obu ciagow gdzie jesat mowa czemu jest rownt wyraz
srodkowy w obu ciagach
23 cze 22:39
Ania: mam również problem z tym zadaniem... pomocy

nie wiem jak to zrobić
23 cze 22:53
jakubs: Proszę przeczytać mój post z 23;32 i się do tego zastosować. Wystarczy poszukać wzorków w
linku, który podałem.
23 cze 22:56