wyliczanie sumy szeregu geometrycznego?
Akas: Mam ∑
a0a=1(q
a+1−q
a)=∑
a0a=1β
a(q
1−q
0) ma wyjść q
1q
a0+1=(q
0−q
1)*
β(1−β
a0)/(1−β) jakim cudem

? podpowiedz proszę chociaż...:(
23 cze 22:15
sushi_ gg6397228:
co to za dziwne sumowanie i wyrażenie pod sumą ?
23 cze 22:17
Akas: ∑ nie wiedziałam jak zapisać. suma dla : od a=1 do jakiekoś dowolnego a0
23 cze 22:31
sushi_ gg6397228:
przeciez suma jest a=1 do n
∑a=1n ....
23 cze 22:41
Akas: Kto potrafi niechaj pomoże....
23 cze 22:41
sushi_ gg6397228:
rozpisuj sumę po kolei
23 cze 22:43
Akas: nie wiem... ma być tak jak jest zapisane... może to nie suma chodzi o to że dązy do jakiejś
liczby a0− wartości.
23 cze 22:43
Akas: jest jeszcze dodane że po skróceniu oraz obliczeniu sumy postępu geometrycznego ∑a0a=1
βa otrzymujemy to co już napisałam
23 cze 22:46
sushi_ gg6397228:
najpierw rozpisz sume lewego szeregu
23 cze 22:58