algebra
gothgoesblonde: Cześć, jak to rozwiązać?
Znajdź macierz przekształcenia liniowego
L(x, y) = (z − x, z − y, z + y)
w bazie kanonicznej przestrzeni R3.
23 cze 21:57
gothgoesblonde: bump
23 cze 22:21
gothgoesblonde: bump
24 cze 08:41
WueR:
A baza R2 jaka ma byc? Dowolna?
24 cze 08:53
gothgoesblonde: Przepisałem całe zadanie więc myślę, że tak.
24 cze 13:07
gothgoesblonde: bump
24 cze 18:13
Krzysiek: L(1,0)=(z−1,z,z)
L(0,1)=(z,z−1,z+1)
L(1,1)=(z−1,z−1,z+1)≠(2z−1,2z−1,2z+1)
więc jakie to przekształcenie liniowe?
24 cze 18:21
gothgoesblonde: Nie wiem, wykładowca podał przykładowe zadania do egzaminu i tylko tego oraz obrazu/jąder nie
potrafię zrobić/nie rozumiem. Bardzo proszę o przejrzyste wytłumaczenie krok po kroku.
25 cze 17:39
Krzysiek: "Bardzo proszę o przejrzyste wytłumaczenie krok po kroku."
Ale co wytłumaczyć? rozwiązanie zadania które jest błędnie napisane?
a może coś takiego napisał wykładowca:
L(x, y,z) = (z − x, z − y, z + y) ?
http://pl.wikipedia.org/wiki/Macierz_przekszta%C5%82cenia_liniowego
no i macierz tego odwzorowania w bazie kanonicznej jest bardzo proste do wyznaczenia...nie
ma co liczyć.
25 cze 18:00
gothgoesblonde: W takim razie wykładowca rzeczywiście musiał zjeść jedno z (myślałem, że to pytanie
podchwytliwe

, to wiele wyjaśnia. OK, dzięki za pomoc.
25 cze 18:03