oblicz całkę
xyz: ∫ x2 √x−1
23 cze 21:40
ICSP: hmmm, zależy po jakiej zmiennej całkujemy.
23 cze 21:43
xyz: dx, przepraszam za niedopatrzenie
23 cze 21:49
ICSP: podstawienie t =
√x − 1
wtedy :
x = t
2 + 1
dx = 2t dt
i masz już wszystko czego potrzebujesz do podstawienia
23 cze 21:51
xyz: czyli x2 = (t2 −1)2? bo nie wiem, czy dobrze rozumiem...
23 cze 21:58
ICSP: x2 = (t2 + 1)2
23 cze 21:59
xyz: tam w nawiasie oczywiscie ma być +, a nie −
23 cze 21:59
xyz: (t2 +1)2 t2 dt?
23 cze 22:01
ICSP: Nie zgubiłeś czegoś ?
23 cze 22:03
xyz: znaku całki na początku?

i jestem dziewczyną
23 cze 22:05
ICSP: Ups, przepraszam

Oprócz znaku całki ?
23 cze 22:05
xyz: domyślam się, że coś zgubiłam. ale nie potrafię tego znaleźć
23 cze 22:09
ICSP: to jeszcze raz wypisz co potrzebujesz do podstawienia :
23 cze 22:12
xyz: t = √x−1
t2 = x−1
x=t2 +1
dx=2tdt
∫(t2+1)2 2t2 dt
gdzie robię błąd, czego zapominam?
23 cze 22:17
ICSP: a teraz jest dobrze.
23 cze 22:23
xyz: i co z nią dalej zrobić? przez czesci czy przez podstawienie?
23 cze 22:25
xyz: już wiem, przez podstawienie u= t2 +1 v`=t2
dziękuję bardzo za pomoc!
23 cze 22:29
sushi_ gg6397228:
przemnoż i potem wielomian do polcizenia
23 cze 22:30
ICSP: Wystarczy przemnożyć
23 cze 22:30
xyz: a faktycznie, dużo łatwiej.
dziękuję Wam raz jeszcze
23 cze 22:32