rownanie z logarytmem
frangula: log2 (2−x) + log(1/2) (x−1) = log√2 3
23 cze 21:16
ICSP: 1. Dziedzina
23 cze 21:18
sushi_ gg6397228:
dziedzina....
23 cze 21:18
ICSP: 2. Przydatny wzór :
23 cze 21:18
Janek191:
Założenia: [ 2 − x > 0 i x − 1 > 0 ] ⇒ x ∊ ( 1; 2)
log
2 ( 2 − x) + log
0,5 ( x − 1) = log
√2 3
log
2 ( 2 − x) + log
2−1 ( x −1) = log
20,5 3
log
2 ( 2 − x) − log
2 ( x − 1) = 2 log
2 3
| | 2 − x | |
log2 |
| = log2 32 = log2 9 |
| | x − 1 | |
| 2 − x | |
| = 9 ⇒ 2 − x = 9*( x − 1) ⇒ 2 − x = 9 x − 9 ⇒ 10 x = 11 |
| x − 1 | |
x = 1,1
======
24 cze 07:08