matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Całka
Kasia:
dx
∫
(x−1)
2
całka jest ograniczona górna granica
∞
, a dolna to 4 może ktoś pomóc z rozwiązaniem?
23 cze 18:20
Mila:
[x−1=t,dx=dt]
1
1
1
−1
∫
dx= ∫
dt=−
=
(x−1)
2
t
2
t
x−1
1
−1
−1
1
1
4
∫
∞
dx=(lim
ε→
∞
)−(
)=0+
=
(x−1)
2
ε−1
4−1
3
3
23 cze 19:48
Kasia:
Dzięki
23 cze 20:05