Granica funkcji
Blue: Oblicz granicę:
lim(
√2x+x2+x)
x−> −∞
Nie mam pojęcia, jak to rozłożyć....Wydawało mi się, że granicą będzie −∞ , no bo to co pod
pierwiastkiem dąży do 0, a to co poza nim do −∞, czyż nie

?
Proszę o pomoc
23 cze 17:42
23 cze 18:30
zawodus: to co pod pierwiastkiem dąży do 0

raczej nie
23 cze 18:31
Mila:
lim
x→−∞(
√2x+x2+x)=
| | (√2x+x2−x) | |
=limx→−∞(√2x+x2+x)* |
| = |
| | (√2x+x2−x) | |
| | 2*x | |
=limx→−∞ |
| = |
| | |x|*√(2/x)+1−x | |
| | 2*x | | 2*x | | 2 | |
=limx→−∞ |
| =limx→−∞ |
| = |
| =−1 |
| | (−x)*√(2/x)+1−x | | (−x)*(√(2/x)+1+1) | | −2 | |
23 cze 18:44
jakubs: | 2x+x2−x2 | | 2x | | 2x | |
| = |
| = |
| = |
| √2x+x2−x | | x √2x+1−x | | x (√2x+1 −1) | |
Nie mój temat, ale również próbuję zrobić. Co tutaj zrobić ?
23 cze 18:49
Blue: no zawadus po naszym poprzednim zadaniu już wiem, że jest to nieoznaczone
23 cze 18:51
Blue: zawodus*
23 cze 18:51
zawodus: a co chcesz zrobić?
23 cze 18:52
Blue: Mila jesteś wielka


dziękuję
23 cze 18:53
Blue: zawodus do kogoż to pytanko?
23 cze 18:53
zawodus: Do
Jakuba
23 cze 18:57
jakubs: Już chyba wiem, co źle zrobiłem.
√x2=|x|, a nie x.
Dlatego w mianowniku powinienem mieć −x
| 2x | |
| i dalej już jak Mila rozwiązała. |
| −x √2x+1 −x | |
23 cze 19:00
Blue: Szczerze mówiąc , to ja nigdy prze takich zadankach nie mogę wpaść na tą wartość
bezwzględną...
23 cze 19:01
Blue: przy*
23 cze 19:01
Mila:
√x2=|x| tu x→−∞ stąd
|x|=−x
wynik tego pierwiastkowania musi byc dodatni.
23 cze 19:08
zawodus: zawsze jak wyłączasz przed pierwiastek, to trzeba uważać co się wyłącza
23 cze 19:12
jakubs: Ok czyli dobrze się poprawiłem. Będę pamiętał na przyszłość.
Dziękuje
23 cze 19:28