calka
anonim: | | x | |
Potraf ktos rozwiazac calke oznaczona z |
| od dolu ograniczona −1 a od gory e−2 ? |
| | x+2 | |
| | x+2 | | 2 | | 2 | |
obliczylam tak : calka z |
| dx − calka |
| dx . wychodzi calka 1− |
| dx |
| | x+2 | | x+2 | | x+2 | |
| | 1 | |
czyli dalej obliczam wychodzi x − 2 * calka |
| dx . teraz robie przez podstawienie za |
| | x+2 | |
t=x+2 i wlasnie w tym momencie sie gubie , potrafie obliczyc prez podstawienie tylko ,ze przy
calkach ograniczonych jak sie robi przez podstawienie to sie zmienia granice i mam zmienic jak
tylko dla tej drugej calki czy dla calosci , nie wychodza mi te wyniki . Moze ktos pomoc ?
23 cze 16:46
J: | | dx | |
A po co podstawienie ... ? ∫ |
| = lnIx+2I + C |
| | x+2 | |
23 cze 16:51
anonim: | | 1 | |
ln(x) to jest calka z |
| a chyba nie moge sobie tak zrobic jesli w mianowniku mam x +2 |
| | x | |
23 cze 16:57
J:
A ile wynosi: (ln(x+2))' = ?
23 cze 16:59
anonim: | | 1 | |
teraz sie pytaz o pochodna to pochodna to |
| *1 |
| | x+2 | |
23 cze 17:01
23 cze 17:03
anonim: wiec idac twoim tokiem rozumowania wynik wyjdzie e−3 +c ? Na pewno mozna tak zrobic ?
23 cze 17:10
J: Tak ... , ale już bez C ... wynik : e − 3 ..
23 cze 17:13
anonim: Dziekuję
23 cze 17:15