Algebra
idalia: Opisać zbiór D(R*ℤ6) dzielników zera pierścienia R*ℤ6.
23 cze 16:30
Maslanek: Tw. Jeżeli P,Q − pierścienie, to (a,b)∊PxQ jest dzielnikiem zera ⇔ a jest dzielnikiem zera w P
lub b jest dzielnikiem zera w Q
23 cze 16:43
idalia: tzn, że D(R*Z6)={<a,b>∊R*Z6; a∊D(R) ∨b∊(Z6)}=......i nie wiem jakie to będą dokładnie
elementy
23 cze 17:00
idalia: Jak sprawdzić czy elementy <1,3>, <2,5> są dzielnikami zera tego pierścienia?
23 cze 17:07
idalia: D(R*Z
6)={<a,b>∊R*Z
6; a∊D(R) ∨b∊(Z
6)}={<a,b>∊R*Z
6; a=

∨b={0,2,3,4}}
23 cze 17:11
Maslanek: Dzielniki zera w R: 0
Dzielniki zera w Z6: 0,2,3,4
Więc są postaci (x,y), gdzie x∊R i y∊{0,2,3,4} albo (0,z), gdzie z∊Z6
23 cze 17:20
idalia: Aha dziękuję więc w R dzielnikiem zera jest tylko zero?
23 cze 18:00