proszę o pomoc! :)
mari: 1. Oblicz pole figury ograniczonej wykresami funkcji f(x)= −2x g(x)= 1/2x i prostą x= −5.
2. Naszkicuj wykres funkcji określonej wzorem f(x) { −x+2 dla x < 2
{ 1/2x − 1 dla x
≥ 2 Wyznacz jej miejsca zerowe. dla jakich argumentów wartości funkcji f sa mniejsze od 2 ?
3. Wyznacz liczbę miejsc zerowych funkcji f(x)= {k*2 − 16} x+4 − k w zależności od parametru k.
23 cze 16:19
J:
1) Wyznacz punkty przecięcia prostych f(x) oraz g(x) z prostą x = − 5
| | 1 | | 1 | |
A(−5,yA) B(−5,yB) ... potem pole = |
| 5*IyAI + |
| 5*IyBI |
| | 2 | | 2 | |
23 cze 16:26
J:
| | 1 | |
2) dla x < 2 rysujesz funkcję: y = − x +2 , dla x ≥ 2 rysujesz funkcję: y = |
| x − 1 |
| | 2 | |
23 cze 16:29
J: | | k2 −16 | |
W trzecim jest: |
| ? |
| | x+4 | |
23 cze 16:30
mari: (k2−16)x+4−k
23 cze 16:59
J:
Dla k = 4 .... y = 0 , a więc nieskończenie miejsc zerowych
Dla k = − 4.....y = 8 , a więc brak miejsc zerowych
Dla k ≠ 4 oraz k ≠ − 1 dokładnie jedno miejsce zerowe: x = U{k − 4}{{k2 − 16}
23 cze 17:20
23 cze 17:20
J: Oczywiście dla k ≠ 4 oraz k ≠ − 4 ... jedno miejsce zerowe.
23 cze 17:23