Statystkia
ela: Statystyka
średnia płaca w pewnej spółce zatrudniającej 25 pracowników wynosiła 2000 zł. Po zatrudnieniu
dwóch nowych pracowników pensja zmalała o 5%. Jakie wynagrodzenie otrzymał każdy nowy
pracownik?
23 cze 16:15
mari: 1900
23 cze 16:21
ela: a nie 2247,5?
23 cze 16:25
ela: proszę ma ktoś obliczenia?
23 cze 17:03
ela: x/25 = 2000 /*25
x=50000 (suma zarobków 25 prac)
50000−5%=495
50000−495=49505
49505+x/25+2 = 2000/ *27
49505+x=54000
x=4495
4495:2 = 2247,5
Co mam tutaj źle jeśli wynik ma być 1900, czy to kolega się myli?
23 cze 18:04
pigor: ..., moim zdaniem twoje rozwiązanie
to dla mnie jakieś bzdety,
dlatego przyjrzyj się dobrze i pytam ,
czy na pewno dobrze przepisałaś treść zadania
bo np. jaka (czyja) pensja zmalała o 5%
23 cze 18:18
ela: Zadanie mam przepisane kropka w kropkę, czasem nam nauczycielka daje takie niezrozumiałe torche
nawet nie dokończone. Nie wiem od czego te 5% odjąć, od pensji 25 pracowników czy od średniej
23 cze 18:35
pigor: ..., średnia płaca w pewnej spółce zatrudniającej 25 pracowników
wynosiła 2000 zł. Po zatrudnieniu dwóch nowych pracowników pensja

zmalała o 5%. Jakie wynagrodzenie otrzymał każdy nowy pracownik ?.
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
to nie za mądrą masz N−kę, bo ja nie zgodziłbym się aby
moja pensja zmalała z tego powodu, a więc niech
dla N−lki pensja ⇔ średnia płaca, wtedy jeśli obaj nowo zatrudnieni
dostali po
x=? zł pensji, widzę to tak :
| 25*2000+2x | |
| = 95%*2000 ⇔ 50000+2x= 27*1900 ⇔ |
| 25+2 | |
⇔ x= 27*950−25000 ⇔ x= 25650−25000 ⇔
x=650 zł
−−−−−−−−−−−−−−−−−−
kurde, co to za spółka wyzyskiwaczy taką pensję dać

,
no chyba, że ...

za 1/4 etatu
23 cze 19:18
ela: dzięki, podejdę do niej może ogarnie się z tym zadankiem
23 cze 20:09