Równanie różnicowe
Michał: Δyn=n
2+1
Wyznaczam rozwiązanie ogólne
n−1
∑k
2+1+C=2+5+10+...+((n−1)
2+1)
k=1
n
| | 1 | |
i teraz trzeba skorzystać z równości ∑k2= |
| n(n+1)(2n+1) |
| | 6 | |
k=1
Mógłby ktoś dalej napisać co się dzieje w tym kroku? Bo nie wiem co mam podstawiać.
23 cze 15:46
Michał: bump
23 cze 19:31
Michał: bump
24 cze 11:58
ICSP: a nie możesz rozbić na dwie sumy ?
24 cze 13:40
Michał: to znaczy liczyć osobno dla n2 i 1?
24 cze 14:03
ICSP: 2 + 5 + 10 + ... + (n−1)2 + 1 =
1 + 1 + 4 + 1 + 9 + 1 + ... + (n−1)2 + 1 =
1 + 11 + 22 + 1 + 32 + 1 + ... + (n−1)2 + 1 = ...
24 cze 14:06
Michał: ICSP a mógłbyś podać link jakiś link do tej metody? bo ja to inaczej na zajęciach robiłem
24 cze 14:17
24 cze 14:20
Michał: Bardziej mi chodziło krok po kroku bo sama teoria za wiele mi nie mówi.
24 cze 14:31
ICSP: krok po kroku (sumujemy od k = 1 do n − 1 )
∑ (k
2 + 1) = ∑ k
2 + ∑ 1 (na podstawie tamtej teorii. Teraz wystarczy to zsumować
24 cze 14:35
Michał:
n−1
| | 1 | |
∑k2= |
| n(n−1)(2n−1) <−−− Tutaj wykorzystałem ten wzór co na początku zadania |
| | 6 | |
k=1
n−1
∑1+C=1*(n−1)+C=(n−1)+C
k=1
| | 1 | |
∑k2+1= |
| n(n−1)(2n−1)+(n−1)+C |
| | 6 | |
I to jest rozwiązanie ogólne dla naszego zadania
To ma być takie coś?
24 cze 14:44
ICSP: tyle wynosi ta suma

W samym równaniu nie za bardzo jestem Ci wstanie pomóc
24 cze 14:51
Michał: ICSP ale ten schemat jest dobry?
Czyli jak bym miał np. Δyn=n
2+2n+3
To musiałbym rozbić to na sumy ∑k
2+∑2k+3 ?
ps. Te pierwsze zdanie zabrzmiało jak byś potwierdził lub jakbyś sam dowiedział się o tym
wyniku

ale nie wiem które jest bliższe prawdy
24 cze 15:00
ICSP: ∑k
2 + 2∑k + ∑ 3
Mogę Ci pomóc sumować takie rzeczy, ale samej metody rozwiązywania takiego równania jeszcze nie
poznałem
24 cze 15:07
Michał: Ja to miałem rozwiązywane takimi metodami np.
| | 5+(2n+1) | |
∑(2k+3)+C=5+7+9+11+...+(2n+1)+C= |
| *(n−1)+C |
| | 2 | |
| | 1 | |
Czyli rozwiązanie ogólne to: |
| (2n+6)(n−1)+C |
| | 2 | |
24 cze 16:43
ICSP: Zwykły ciąg arytmetyczny
24 cze 16:44