Czy funkcja ma asymptoty?
Ola: Przedstaw maksymalna dziedzine funkcji
oraz oblicz (jesli istnieje) lim x dązace do nieskonczonosci z f(x).
a) Oblicz (jesli istnieje) granice funkcji f(x) w punktach x = 0 oraz x = −1.
b) Czy funkcja ma asymptoty? Uzasadnij odpowiedz. Jesli odpowiedz jest
pozytywna to podaj równania asymptot.
Z góry dziekuje za wszelką pomoc
23 cze 15:03
J:
| | 4(x+1) − 6 | | −6 | |
f(x) = |
| = |
| + 4 ... teraz szkicuj wykres i analizuj. |
| | x+1 | | x+1 | |
23 cze 15:17
J:
Dziedzina : R/{−1}
Zb.wartości: (−
∞,+
∞)
Asymptota pionowa : x = −1
Asymptota pozioma : y = 4
lim
x→+∞ = lim
x→−∞ = 4
lim
x→0 = −2
lim
x→−1+ = −
∞
lim
x→−1− = +
∞
23 cze 15:36
Ola: Mogłabym sie dowiedziec jak liczysz asymptoty?
23 cze 17:50
Ola: pionowa to dziedzina a pozioma to
granica?
23 cze 17:51
J: 4 ostatnie linijki ( bez limx→0)
23 cze 17:52
Ola: nie rozumiem
23 cze 17:57