prawdopodobieństwo
anka: cześć mam do rozwiązania akie zadanie
niech A,B zdarzenia. P(A)=0,5, P(B)=0,2 P(C)=0,4 P(A i C)=0,3, A,B NIEZALEZNE, C,B rozłączne
a)zachodzi przynajmniej jedno ze zdarzen A,B, C
zachodzi przynajmniej jedno czyli P(A∩ B' i ∩ C') ∪ P(A' ∩B∩ C') ∪ P( A ' ∩ B' ∩ C)
P(A∩ B' ∩ C')=P(A')*P(B)*P(C) Tylko obliczanie takie nie wiem czy jest dobre w jaki sposob
moge to obliczyc? z góry dziekuje
23 cze 13:29
wredulus_pospolitus:
co oznacza A i C

A∪C czy też A∩C ... a może coś innego
23 cze 13:32
wredulus_pospolitus:
poświęć może te 30 sekund i naucz się zapisywać to co piszesz ... bo to tak jakbyś napisała
'jósz'
23 cze 13:33
anka: ok rozumiem .... P( A∩C)=0,3
23 cze 13:53