algebra liniowa
bazy: niech przekształcenie liniowe F: R2[x] → R2 [x] będzie reprezentowane macierzą
0 0 1
0 1 0
0 0 1
względem bazy 1,x,x2,
wyznacz macierz tego przekształcenia względem bazy
3x2+2x+1 , x2+3x+2 , 2x2+x+3
23 cze 13:14
bazy: jak to robić...proszę o wskazówki bądź dobre wytłumaczenie.. wiem że są 2 sposoby, jeden z
mnożeniem macierzy drugi z robieniem na piechotę, byłbym wdzięczny za wytłumaczenie obydwu
jeśli ktoś mógłby
23 cze 13:15
bazy: T(e
1)=0f
1+0f
2+0f
3
z drugiej strony
T(e
1)=α(3x
2+2x+1) + β(x
2+3x+2) + γ(2x
2+x+3)
stąd układ równań
po pogrupowaniu
x
2(3α+β+2γ)+x(2α+3β+γ)+α+2β+3γ
3α+β+2γ=0 => 1. β=−2γ−3α
| | 5 | |
2α+3β+γ=0 2. 2α−6γ−9α+γ=0 => −7α−5γ=0 => α=− |
| γ |
| | 7 | |
| | 25 | | 32 | |
α+2β+3γ=0 3. α−4γ−6α+3γ=0 => − |
| γ−γ=0 => − |
| γ=0 |
| | 7 | | 7 | |
γ=0
α=0
β=0
pierwsza kolumna
0
0
0
dobrze ? czy powinienem robi to inaczej?
23 cze 13:40