okregi równania
Madzz: Mam problem.
Mam zrobić zadanie domowe dwoma sposobami a umiem tylko jednym.
Jest ono takie:
Napisz równania stycznych do okregu o i równoległych do prostej k
o: (x−2)
2+(y−1)
2=4 k: y=2x
I jeden ze sosobów to zrobiłam tak:
napisałam równanie stycznej czyli y=2x+n
i wraz z okregiem utworzyłam ukłąd równanan z którego wyznaczyłam własnie to n.
jaki jest drugi sposób?
8 lis 09:16
Madzz:
8 lis 10:55
Zbronek: okrąg ma S(2,1) ,r=2
napisz r−nie prostej odległej od S o 2 i równoległej do y=2x
8 lis 11:07
Eta:
2 sposób/
y= 2x +n => 2x −y +n = 0 S(2,1) r = 2
d=r= 2
| | I2*2+1*(−1)+nI | | I3+nI | |
d= |
| = |
|
|
| | √22+1 | | √5 | |
zatem: I3+nI = 2
√5
to: 3+n = 2
√5 lub 3+n = −2
√5
n = 2
√5−3 lub n = −2
√5−3
są dwie takie proste: y =2x +2
√5−3 i y= 2x −2
√5−3
8 lis 15:12