ekstremum
Przemek: Oblicz ekstremum lokalne funkcji f(x,y)=4xy+
1x+
1y Mam problem z tym zadaniem pomoże
ktoś? Prosze o pomoc
23 cze 11:55
J:
Na początek pochodne cząstkowe.
23 cze 11:56
Przemek: Tak robie. tylko ten układ wychodzi jakiś dziwny nie wiem, nie umiem go rozwiazac
23 cze 11:59
Hajtowy: Skoro skończyłeś szkołę średnią to z czym masz problemy?
Z rozwiązaniem układu równań?
23 cze 12:00
J: A jakie masz pochodne ?
23 cze 12:00
Przemek: df/dy=4x−1/y2
df/dx=4y−1/x2
23 cze 12:10
J: OK. Teraz wylicz np: y z pierwszego i podstaw do drugiego.
23 cze 12:14
Przemek: To wychodzi ze 4x−16x
4=0 czyli x =0 tak? i jak podstawie do pierwszego równania zeby wyliczyć
y to wychodzi dzielenie przez zero
23 cze 12:18
J: Nie tak .. wylicz x z pierwszego i podstaw do drugiego.
23 cze 12:18
Przemek: To wychodzi ze 4x−16x
4=0 czyli x =0 tak? i jak podstawie do pierwszego równania zeby wyliczyć
y to wychodzi dzielenie przez zero
23 cze 12:18
J: x = 0 i y = 0 nie należą do dziedziny tej funkcji !
23 cze 12:19
J:
4x − 16x4 = 0 ⇔ 4x(1 − 4x3) = 0 ⇔ x = 0 ( odpada) lub 1 − 4x3 = 0
23 cze 12:22
Przemek: to x = 1/4?
23 cze 12:28
J: Pomyśl...
23 cze 12:32
Przemek: Dzięki za pomoc
23 cze 14:22
J: Wyszło Ci minimum ?
23 cze 14:25