matematyka finansowa. proszę o pomoc
Sisi: Zadanie 1. Oblicz wartość kapitału zgromadzonego po 6 latach, wiedząc że wartość kapitału
początkowego wynosiła 1000 PLN i
bank stosuje model kapitalizacji:
a) złożonej miesięcznej z roczną stopą procentową r= 6%,
b) złożonej półrocznej z roczną stopą procentową r= 6%,
c) ciągłej z roczną stopą procentową r= 5%.
Zadanie 2. W pierwszym, drugim oraz trzecim kwartale stopy inflacji wyniosły: 1.3%, 1%, 0.6%.
Roczna stopa inflacji za okres
całego roku obejmującego wszystkie cztery kwartały (I,II,III,IV) wyniosła 3.647%. Na początku
rozważanego roku (tzn. na początku
pierwszego kwartału) do banku wpłacono na lokatę dwuletnią kwotę 2005 PLN. Bank stosuje
kapitalizację miesięczną złożoną (z
dołu) z nominalną roczną stopą procentową równą 4%. Po dwóch latach realna wartość kapitału
wyniosła 2066.36 PLN.
Wyznacz:
a) nominalną wartość zgromadzonego kapitału po dwóch latach
b) roczną stopę inflacji w drugim roku
c) kwartalną stopę inflacji w czwartym kwartale pierwszego roku
d) przeciętną roczną stopę inflacji w rozważanym okresie dwóch lat
Zadanie 3. Na rynku konkurują z sobą trzy banki: A, B oraz C oferując własne warunki
oprocentowania lokat. W banku A, w którym
obowiązuje model kapitalizacji złożonej miesięcznej kapitał początkowy złożony na lokatę po 12
miesiącach wzrósł o 6%. W banku
B, w którym obowiązuje model kapitalizacji ciągłej kapitał 10000 PLN złożony na lokatę na okres
pół roku wzrósł do wartości 10247
PLN. Bank C przygotowuje własne warunki oprocentowania oferując klientowi kapitalizację złożona
kwartalną według rocznej stopy
procentowej r. Wyznacz taką roczną stopę procentową r w banku C aby warunki oprocentowania w
tym banku były:
a) korzystniejsze niż w banku A,
b) korzystniejsze niż w banku B,
c) były korzystniejsze od jednego z konkurujących banków i jednocześnie mniej korzystne od
drugiego.
Zadanie 4. Do banku A, w którym obowiązuje kapitalizacja złożona miesięczna z roczną stopa
procentową r=5% wpłacano co pół
roku kwotę 5000 PLN. Po jakim okresie czasu zgromadzona kwota przekroczy wartość 40000 PLN, w
przypadku gdy wkłady są
dokonywane:
a) z góry,
b) z dołu.
Zadanie 5. Uzupełnij brakujące pola planu spłaty długów:
a)
b)
n Sn−1 Zn An Tn Sn
1 1000,00 80,00 300,00 220,00 780,00
2 780,00 62,40 312,40 250,00 530,00
3 530,00 42,40 272,40 230,00 300,00
4 300,00 24,00 224,00 200,00 100,00
5 100,00 8,00 108,00 100,00 0,00
n Sn−1 Zn An Tn Sn
1 1000,00 20,00 270,00 250,00 750,00
2 750,00 15,00 265,00 250,00 500,00
3 500,00 10,00 260,00 250,00 250,00
4 250,00 5,00 255,00 250,00 0,00
Zadanie 6. Do banku wpłacono na konto pewną kwotę K0. Po 7 miesiącach wypłacono z tego konta
kwotę 5000 PLN a pozostałą część pozostawiono na koncie. Oblicz wielkość kwoty K0, wiedząc że
po 2 latach stan konta wyniósł 11068,96 PLN i w całym okresie dwóch lat obowiązuje
kapitalizacja miesięczna z roczną stopą procentową 5%.
Zadanie 7. Kapitał 10000 PLN ulokowano w banku A, w którym obowiązywała kapitalizacja ciągła z
roczną stopą procentową równą 6%. Po ośmiu miesiącach zgromadzony kapitał przeniesiono z banku
A do banku B, w którym obowiązuje kapitalizacja kwartalna złożona. Wyznacz roczną stopę
procentową w banku B wiedząc, że po okresie dwóch i poł roku oszczędzania w banku B kapitał
końcowy wyniósł 12379,87 PLN.
Zadanie 8. W banku, w którym obowiązuje kapitalizacja miesięczna kapitał wzrasta o 19,7% w
ciągu 3 lat. O ile bank ten powinien zwiększyć roczną stopę procentową przechodząc na
kapitalizację kwartalną i zachować tą samą atrakcyjność warunków oprocentowania.
Zadanie 9. Dług w wysokości 12000 miał być spłacony w dwunastu miesięcznych ratach o równych
ratach kapitałowych. Po spłacie pierwszych 6 rat bank zmienił warunki spłaty na spłatę reszty
kredytu w dwóch równych ratach łącznych, płatnych co kwartał z kapitalizacją miesięczną i
roczną stopą procentową równą 12%. Przedstaw plan spłaty długu w drugim półroczu spłaty
kredytu.
Zadanie 10. Który bank wybrać: bank A, w którym kapitał złożony na okres jednego roku, przy
kapitalizacji miesięcznej złożonej wrasta o 20%, czy bank B, w którym kapitał złożony na okres
pół roku, przy kapitalizacji kwartalnej złożonej wzrasta o 10%.
Zadanie 11. Jaką stała kwotę należy wpłacać (z dołu) co kwartał do banku, w którym obowiązuje
kapitalizacja złożona miesięczna z roczną stopą procentową równą 7%, aby po upływie dwóch i
pół roku stan konta wyniósł 1083,05 PLN.
Zadanie 12. Do banku, w którym obowiązuje kapitalizacja miesięczna z roczna stopą procentowa
równą 10% wpłacano miesięcznie (z dołu) pewną stałą kwotę. Przez jaki okres czasu należy
dokonywać wpłat na to konto, aby po jego upływie zgromadzone środki przekroczyły
dwudziestokrotność wpłacanej miesięcznej kwoty.
Zadanie 13. Do banku, w którym obowiązuje oprocentowanie złożone kwartalne ze zmienną stopą
procentową wpłacono kapitał 10000 PLN na okres jednego roku. W kolejnych kwartałach roczne
stopy procentowe wynosiły: 6%, 8%, 6%, 8%. Wyznacz:
a) nominalna wielkość zgromadzonego kapitału po upływie roku,
b) przeciętną kwartalna stopę procentową w okresie tego roku,
c) realną wielkość zgromadzonego kapitału po upływie tego roku, wiedząc że roczna stopa
inflacji w analizowanym roku wynosiła 2%
Zadanie 14. Jakiej wysokości kapitał rentowy należy posiadać, aby wystarczył on na wypłatę
sześćdziesięciu ren miesięcznych z dołu w wysokości 1250 PLN każda, przy kapitalizacji
miesięcznej i rocznej stopie procentowej równej 5%.
Zadanie 15. Dysponując kapitałem rentowym w wysokości 50000 PLN pobierano rentę w wysokości
1000 PLN miesięcznie z dołu przez okres dwóch lat, przy kapitalizacji miesięcznej z roczna
stopą procentową równą 6%. Po upływie dwóch lat zdecydowano o wypłacaniu z pozostałego
kapitału rentowego renty wieczystej płatnej kwartalnie z dołu. Wyznacz wielkość tej renty
wieczystej wiedząc, że w okresie jej wypłacania obowiązuje kapitalizacja miesięczna z roczną
stopą procentową równą 8%.
Zadanie 16. Jakiej wysokości wpłat należy dokonywać na końcu każdego miesiąca przez okres 20
lat, aby zgromadzić kapitał rentowy, który pozwoli na wypłacanie dożywotniej kwartalnej renty
(płatnej z dołu) w wysokości 3000 PLN, przyjmując, iż w okresie wpłat obowiązuje kapitalizacja
miesięczna z roczna stopą procentowa równą 9%, zaś w okresie pobierania renty kapitalizacja
kwartalna z roczną stopą procentowa równą 12%.
23 cze 11:07
wredulus_pospolitus:
hahaha
przepisała zadania ... a raczej przekopiowała z worda i czeka na gotowca
i to jest przyszła Pani Ekonomistka
23 cze 11:20
wredulus_pospolitus:
te zadania sprowadzają się do:
a) podstaw do wzoru
b) zrozum 'procedurę'
c) zrozum sposób działania
23 cze 11:21
Hajtowy:
23 cze 13:21