Rozwiąż równanie zespolone wiedząc, że Zo jest pierwiastkiem równania
Wojtek: 2z
4 − 10z
3 + 35z
2 − 30z + 13 = 0
z
0 = 2 − 3i
Pomocy, jak się za to zabrac? Nie oczekuje odwalenia za mnie roboty, ale raczej liczę na
naprowadzenie i zaczęcie zadania

Pozdrawiam
23 cze 10:56
Neko: Ponieważ współczynniki przy z są całkowite to drugim pierwiastkiem będzie sprzężenie.
czyli
z1 = 2+3i
wymnóż z z0 i to co wyjdzie podziel przez ten wielomian.
23 cze 10:59
J:
W(z0) = 0
23 cze 11:00
Wojtek: Tzn. mam wszędzie w miejsce z wstawić z0 i to co mi wyjdzie mam podzielić przez ten wielomian
z zadania, tak?
23 cze 11:06
Neko: Wiesz że pierwiastek to 2−3i, skoro współczynniki przy z są całkowite to drugim pierwiastkiem
jest 2+3i
teraz mnożysz (2−3i)*(2+3i)
To co wyjdzie, to tym dzielisz ten wielomian
23 cze 11:14
wredulus_pospolitus:
i zostanie (wynik dzielenia) wielomian kwadratowy ... liczysz Δ i wyznaczasz z3 i z4
23 cze 11:23
Wojtek: czyli to wyjdzie 4− 9i
2, rozumiem, że składniki wielomianu jak z
4, z
3 najpierw obliczam z
wzoru na z
n, tak? Dziękuję za pomoc, miłego dnia
23 cze 11:32
wredulus_pospolitus:
hęę
23 cze 11:35
Neko: Może trochę nakręciłem
Myśl jak delta, skoro pierwiastki jakiegoś równania to 1 i 4 to równanie będzie (x−1)(x−4)
a tutaj 2+3i i 2−3i
czyli
(z−(2+3i))(z−(2−3i))=0
23 cze 11:46