Macierze, Algebra, Pomocy
Nocny_marek: Dwa zadanka z macierzy.
1) Niech
|2 1 1 4|
A= |−1 −1 2 0|
|−1 5|
B= |1 3|
|0 1|
|2 0|
|2 1 −1 0|
C= |1 1 2 0|
Macierz D jest iloczynem jednej z nich i suma pozostałych. Znaleźć Macierz D.
To pierwsze zadanko, i proszę o jakieś proste pokazanie jak do tego dojść bo już nie myślę :C
Oraz zadanko drugie
2) Rozwiązać równanie
|1 3| + X = |1 3| *X
|2 0| |2 0|
Gdzie to są normalne macierze kwadratowe, a ten + i * X jest po środki więc macierz po lewej +
X = macierz * x. Bardzo proszę a wręcz błagam o pomoc...
23 cze 01:43
Godzio:
Niech równanie będzie dane tak:
A + X = A * X (wiadomo czym jest A)
A = A * X − X
A = (A − I) * X
(A − I)
−1 * A = X
| | | | 1 | | | |
Stąd: (A − I)−1 = | −1 = − |
| * | |
| | | 6 | | |
Sprawdź rachunki, głowy nie dam, że się nie pomyliłem
23 cze 01:49
Nocny_marek: Czy czasem nie powinno byc w AD zamiast
0 3
2 −1
to chyba
0 2
3 1?
23 cze 02:00
Nocny_marek: I tak dzieki (: czekam na dalsze odpowiedzi. Padam juz na twarz
23 cze 02:01
Godzio:
Wzór jest chyba taki:
23 cze 02:10
Godzio:
A pierwsze to chyba chodzi o to, że
D = B * (A + C)
23 cze 02:13