Oblicz wartość bezwzględną
matm: Pomoże ktoś rozwiązać te przykłady
Oblicz równanie z wartością bezwzględna
1) ||2x+3| + |5 − 2x|− 6 | = −8
2) | |x| − | |x+1| | | = 4
3) | |5x| + |2x+6| |=0
4) | |5x| + |2x+6|−1=−1
8 lis 08:38
Zbronek:
1)nie ma rozw. ,wart. bezw. jest≥0
2)||x||=|x|
|x| − | |x+1| | = 4 lub |x| − | |x+1|| =− 4
|x| − |x+1| = 4 lub |x| − |x+1| = −4
rozpisz to w przedziałach
(−∞,−1>, (−1;0>,(0,+∞) i rozw.
3)5x=0 i 2x+6=0,nie ma rozw.
4)dopisz znak | z prawej
8 lis 09:34
hela: |2−√7|
8 lis 10:35