macierze
zadanie: Niech v=[1,1,1], w=[0,1,2], u=[0,0,1]. Majac dane, ze Av=2v, Aw=3w, Au=−u i Bv=−v, Bw=0, Bu=−3u
oblicz A4B7A−3B−6.
jakies podpowiedzi?
22 cze 23:55
zadanie: ?
23 cze 00:21
MQ:
1. Z równań obliczyć A (prawdopodobnie elementy macierzy będą zależne od jakiegoś parametru)
2. Z równań obliczyć B (j.w.)
3. Mając A i B obliczyć wynik końcowy.
23 cze 09:18
zadanie: no tak ale jak bede miec A i B to beda to jakes macierze i wtedy musze je jeszcze podnosic do
tych poteg
23 cze 10:28
MQ: Jeśli będą diagonalne, to nie ma problemu, a jeśli nie, to albo sprowadź je do postaci
diagonalnej, albo po prostu:
A4=A*A*A*A
itd.
A−3=(A3)−1 czyli inv(A3)
itd.
23 cze 10:32
zadanie: dziekuje
23 cze 11:44