prawdopodobieńśtwo
paw: 1.Mamy dwie loterie:
a) zawiera 20 losów, z których dwa wygrywają
b) zawiera 40 losów, z których cztery wygrywają. W której loterii jest większe
prawdopodobieństwo kupienia przynajmniej 1 losu wygrywającego, gdy kupimy 2 losy.
2.Z talii kart (52 szt.) losujemy jednocześnie 2 karty. Jakie jest prawdopodobieństwo, że
będzie to 2 figury lub 2 karty czerwone.
Mogę prosić o pomoc?
22 cze 23:25
jakubs: 1.
a)
|A|=2*18+1*1=37
b)
|A|=4*36+1*6=150
odp: W pierwszej loterii.
Nie gwarantuję, że to zadanie jest poprawnie rozwiązane.
23 cze 01:10
paw: 2 już mam, dzięki
23 cze 01:34
Godzio:
Formalnie zapisując:
Więc jest ok
23 cze 01:45