algebra liniowa
gilon: niech odwzorowanie liniowe przestrzeni V w siebie będzie reprezentowane w bazie
e1, e2, e3 ,e4 macierzą
0 1 2 3
5 4 0 −1
3 2 0 3
6 1 −1 7
znajdź macierz tego przekształcenia względem bazy :
e1, e1+ e2, e1+ e2+ e3, e1+ e2+ e3+e4
posługując się macierzą przejścia.
T(ei)=α(e1) + β(e1+ e2) + γ( e1+ e2+ e3)+δ(e1+ e2+ e3+e4)
T(e1)=α(e1) + β(e1+ e2) + γ( e1+ e2+ e3)+δ(e1+ e2+ e3+e4)
T(e1)=0(e1) + 5(e2) + 3( e3)+6(e4)
α+β+γ+δ=0
β+γ+δ=5
γ+δ=3
δ=6
pierwsza kolumna :
−5
2
−3
6
pozostałe analogicznie...
ostatecznie
−5 −2 2 4
2 2 0 −4
−3 1 1 −4
6 1 −1 7
zgadza się?
22 cze 21:17
22 cze 21:23
gilon: już mam swój błąd... dzięki
22 cze 21:24
gilon: mam pytanie.. skąd w wolframie ta pierwsza macierz od lewej ?
A B C
C macierz z wersorów ei, i=1,2,3,4 ; B− macierz przejścia a A ?
22 cze 21:29
Krzysiek: masz daną macierz B
szukasz macierzy B'
B'=A−1BA
gdzie A−to macierz przejścia ze starej bazy do nowej
22 cze 21:33
gilon: super dzięki
22 cze 21:34