Zad
Ggg:

Do okręgu o środku (1,2) należy punkt (3,2).
Oblicz pole zacieniowanego obszaru. ( To jest to różowe coś na "rysunku")
Nie wiem jak to zrobić... ; / /
22 cze 21:03
Ggg: koło tyhc czarnych kresek na ukl. wspol. ma być 1 i 1.
22 cze 21:04
Hajtowy:

Jak widać r=2

Umiesz policzyć chyba już
22 cze 21:09
Ggg: wiem, ze r = 2, ale to tylko wyjdzie, ze koła całego pole rowna sie 4pi, a obszar zamalowany
jak policzyc?
22 cze 21:12
22 cze 21:13
Janek191:
Wyznacz punkty przecięcia okręgu z osią OY
O =( 1; 2)
Wektory
→ →
OA i OB
Iloczyn skalarny tych wektorów
Kąt między tymi wektorami, pole wycinka kołowego, pole trójkąta AOB , pole odcinka koła
22 cze 21:15
Bogdan:

Równanie okręgu ośrodku S i promieniu 2, dla x = 0 otrzymamy rzędne punktów B i C.
Mając współrzędne S, B, C obliczymy pole trójkąta BSC i pole wycinka kołowego BDC.
Różnica tych pól da rozwiązanie zadania
22 cze 21:18
Mila:

(x−1)
2+(y−2)
2=2
2
Punkty przecięcia z osią OY
x=0
1
2+(y−2)
2=4
(y−2)
2=3
y−2=
√3 lub y−2=−
√3
y=2+
√3 lub y=2−
√3
A=(0,2+
√3)
B=(0,2−
√3)
|AC|=2+
√3−2=
√3
W ΔACO:
α=60
o
∡AOB=120
o
| | 1 | | 4π | |
PwycinkaAOB= |
| π*22= |
| |
| | 3 | | 3 | |
22 cze 21:21
Ggg: Do Bogdan, dzięki, i wgl wszystkim dziękuje. Własnie tak jak Bogdan pokazuje, próbowałam, ale
coś musiałam pomieszać, zacznę od początku, dziękuje ; )
22 cze 21:21
Ggg: Mila: wieelkie dzięki
22 cze 21:22
5-latek: Janek . Nie wiem czy wiesz z ew 1973r Konstanty Radziszewski wydal ksuazke pt Wstep do
geometrii analitycznej na UMCS w Lublinie .
Moze Zbigniew Radziszsewski to jego syn ?
22 cze 21:23
Janek191:
Tak. Doc. dr hab. A. Szybiak nie polecał książek prof. Radziszewskiego.
Nie wiem czy Z. Radziszewski jest synem Konstantego, ale mogę się dowiedzieć
22 cze 21:28
Janek191:
Tak. Doc. dr hab. A. Szybiak nie polecał książek prof. Radziszewskiego.
Nie wiem czy Z. Radziszewski jest synem Konstantego, ale mogę się dowiedzieć
22 cze 21:28
5-latek: Janek napisalem to dlatego ze kiedys poleciles mi ksiazke Zbigniewa Radziszsewskiego do
geometrii analitycznej z 2010r .
A wlasnie przegladajac na pewnym forum ksiazki trafilem na ksiazke Konstantego Radziszewskiego
.
A czemu nie polecal jesli mozna wiedziec ? TO tak samo jak slyszalem ze ma PWr nie polecaja
Krysickiego I Wlodarskiego
22 cze 21:33
Janek191:
Szybiak i Radziszewski bardzo się zwalczali .
22 cze 21:49
5-latek: No tak
22 cze 22:23
Mila:
22 cze 22:34